Smoking

Dinner jacket of Smoking jacket (GB), Tuxedo (VS), smoking of esmoquin (Sp), black tie (Int)

Een smoking was ooit een informeel velours jasje voor na het diner om bij k het roken en het eten van de kaas de kleding niet met rooklucht te laten doortrekken. De smoking zoals wij hem tegenwoordig dragen is zwart of nachtblauw en bestaat uit een jas zonder zijsplitten, met satijnen revers, gepaspeleerde zakken en slechts één knoop. Een shawlkraag is voorbehouden aan orkestleden, casinomedewerkers en obers. Eventueel kunt u onder een enkele rij smoking een vest met Schotse ruit of een ruw zijden vest met motief dragen. In de zomer, of op een cruiseschip, kan het jasje ook wit zijn met zwarte satijnen revers. De voor- en achterpanden hebben dezelfde lengte. De broek heeft aan weerszijden een satijnen bies (galon genaamd) die nog een overblijfsel is van de voormalige officiersglamour. Men draagt geen riem bij een smoking.

Wanneer u een smoking aanschaft, besef dan dat u deze op vele feesten zult dragen. Frivoliteiten kunnen de inzetbaarheid drastisch verkleinen. Laat uw smoking van een comfortabel lichte Super 100 maken. Een mooi gesneden s katoenen shirt met blinde sluiting en een zelfstrikker maken het feesttenue af. In plaats van de vlinder ziet men de laatste jaren ook steeds vaker een dunne, zwarte das. Een elegant alternatief voor wie het strikken van de vlinder maar niet onder de knie krijgt. Het formele schoeisel is de pump (lakschoenen zonder veter).

De laatste jaren is de smoking bezig aan een gestage opmars. Huizen als Dior en Smalto hebben het feestpak een nieuwe, strakkere lijn gegeven, waardoor de grens met gewone pakken begint te vervagen. De nieuwe populariteit van de smoking is een antwoord op de steeds informelere en onverzorgde kleding in het nachtleven. Bent u geruïneerd door de val van Lehman Brothers of andere financiële luchtkastelen, dan is een smoking natuurlijk de enige outfit waarin u uw ondergang ondergaat.

De legende is dat de smoking geïntroduceerd werd in de exclusieve Tuxedo Club (die nog steeds bestaat), ongeveer 65 kilometer ten noorden van Manhattan. Op 10 oktober 1896 waagde de Amerikaanse dandy Griswold Lorillard, zoon van een steenrijke tabaksfabrikant, tijdens een bal hier in een jas zonder panden te verschijnen. Niet veel later noemden de Amerikanen dit pak een tuxedo.

Share: