Drie weken geleden werd in Bologna een megalomane project van Eataly geopend. Eataly kennen we van de fraaie winkels vol Italiaanse ingrediënten met koffiecorners, een bibliotheek, 45 restaurants, bakkerijen, patisserie, pastamaker etc.. Inmiddels hebben ze op op bijna elk continent wel (franchise)winkels, terwijl de eerste winkel in Turijn pas 10 jaar open is. En de heren en dames achter dit concept hebben nu een dorp gebouwd waar je de hele voedselketen kan zien, ontdekken en uiteraard proeven en kopen.

 
Naast de Boerderij met koeien is er een slachthuis, slager etc..  Je ziet hoe varkens truffels zoeken, er zijn mini fabriekjes die ondermeer mozzarella en olijfolie maken. Hier moeten we naar dus toe. Wat geniaal om dit zo inzichtelijk te maken en je visie zo uit te dragen. Uiteraard op de Italiaanse wijze tot stand gekomen en gefinancieerd. Als buitenlandse leverancier kom je er niet tussen. Als bezoeker gelukkig wel. Er zijn volop workshops zoals pasta maken, een worst- en kaasmakerij, diverse kookworkshops, lezingen en andere events. Wellicht is een dag dus niet genoeg. Een retourticket in april naar Bologna kost nu € 59; compenseer dan wel even de CO-2. De entree van het centrum kost slechts €15.