30 januari, 2015 0 Comments Geen categorie

Shoe polishing

Gisteravond was er bij NEW TAILOR Amsterdam een snijtafelsessie over schoenen poetsen. 21 mannen stonden in de rij om samen schoenen te poetsen. En dan is poetsen niet het goede woord want het ging deze avond over het polishen van de schoen.

Niemand minder dan Jan Jaap van Weering van Distinguished (meer dan 4000 leden op de gelijknamige groep op LinkedIn) vertelde, instrueerde en beoordeelde het polishen van de schoen.

Essentieel zijn afgeborstelde schoenen met passende (cederhouten) schoenspanners, ijswater (water dat minimaal 24 uur in de ijskast heeft gestaan) en een schoensmeer met relatief veel bijenwas. Jan Jaap zweert, zoals blijkbaar alle mariniers, bij Kiwi. Roel Berkelmans moet daar duidelijk niks van hebben en zweert bij Saphir. Bovenal heb je een goede katoenen doek nodig, bijvoorbeeld een Sylvet die ook gebruikt wordt om koperen blaasinstrumenten op te poetsen. Deze doek is verkrijgbaar bij ondermeer guardsgearmilitarysupplies en idealiter minimaal 8 keer gewassen. En dan vergt het gewoon geduld. Zet een jazz muziekje op en wrijf met kleine ronde cirkeltjes de poets/was op de schoen. Het ijswater zorgt ervoor dat de poriën van het leer dicht gaan zitten en dat wordt versterkt door de hoeveelheid smeer. Vrij net zo lang tot de punt (en eventueel ook de rest van de schoen) gaat glimmen zodat u zichzelf als in een spiegel kan zien. Gebruik genoeg water om te verdunnen en het leer niet te warm te maken. Juist dan krijgt u matte vlekken. Een neus van een schoen polished u gemiddeld in 13 minuten tot een spiegel. En dat gebeurde met zeer veel enthousiasme.

Shoe Polish New Tailor - 046

Genoeg tijd voor de aanwezigen om ook de maakwijze van schoenen nog even uitgebreid te bespreken. Roel Berkelmans, maatschoenenproducent, friste nog even het geheugen op met een toelichting op het verschil tussen blake (binnenzool op loopzool geplakt zonder tussenlaag) & goodyear (binnenzool en loopzool worden aan elkaar gestikt met een tussenlaag van kurk en hars). Ook herhaalde Roel nogmaals dat de beste looiers in Frankrijk zitten waar de huiden uit o.a. Nederland, Duitsland en Frankrijk worden gesplitst tussen de bovenlaag en de suede laag. De mooie onbeschadigde stukken van vooral jonge kalveren worden gebruikt voor de mooiste schoenen. Beschadigde delen (door vlooienbeten of bijvoorbeeld prikkeldraad) worden verwerkt tot bijvoorbeeld lakschoenen of grosgrain (leer waar relief ingeprint wordt).

snijtafelshoepolish

Bovenstaande groep kwam ook tot een lijstje met Iconische schoenen maar daarover meer in een volgende blogbijdrage. Naast de Derby’s en de Rijg schoenen zit daar in ieder geval ook een veldskoen en mocassin bij en uiteraard een handgekleurde schoen van Berlutti.

David Eskes van Greve liet live zien hoe een crust wordt ingekleurd in ongeveer een uur. Hierdoor kan een fraai vlameffect worden verkregen zoals bekend van Berlutti en Santoni. Tevens wordt er ook ‘bespaard’ op de voorraad diverse kleuren leer die op voorraad moeten liggen bij de fabriekjes om de vele kleuren schoenen te kunnen leveren aan de markt. Ook de laatste hand van het finishen van een schoen bij Greve, Crocket & Jones en Edward Green wordt gedaan met ijswater en heel veel geduld en bijenwas. Dus mocht u goed zijn of worden in het polishen van schoenen kunt u zo in Waalwijk gaan werken.


Share: