Het nieuwe jaar is al begonnen in Azië, nog even en dan is het hier ook zo ver.

Om 12 uur vanmiddag Nederlandse tijd is het al feest in Nieuw-Zeeland en Fiji en heel langzaam kruipt de tijdzone dan onze kant op. De feesten in Sydney (om 14 uur vanmiddag met het grootste vuurwerk van de wereld vanaf Harbour Bridge), Dubai en Moskou (22 uur vanavond), London 1 uur vannacht, Rio de Janeiro om 03 uur, New York (6 uur morgenvroeg)en Hawaï (morgenochtend om 11 uur) zijn legendarisch.

En wat gaat u doen? Pakt u direct uw smartphone om 0:00 uur? KPN verwacht een toename van 40% in het mobiele dataverbruik ten opzicht van vorig oud & nieuw. Weinig verrassend: Nederland is immers koploper sociale media in Europa. En waarschijnlijk wil de helft van u liever ergens anders zijn dan in uw eigen huis. De andere helft zoent eerst zijn vrouw/vriendin/partner en daarna de kids die uiteraard uit bed gehaald worden. Dan volgen de vrienden (Oud & Nieuw wordt vaker met vrienden dan familie gevierd). Een op de zeven Nederlander heeft vuurwerk gekocht en dus gaan we massaal naar buiten om het glas champagne te heffen met de buren en vuurwerk te kijken en zo de boze geesten van 2014 te verdrijven. Meestal worden de buren en bekenden trouwens met een drieklapper begroet. U zegt iets van ‘De beste wensen’ of ‘Gelukkig Nieuwjaar’ of gewoon niks als u er toch niets van meent.

In andere religies wordt Oud & Nieuw op een ander moment gevierd. Chinezen vieren op 19 februari hun feest; u moet dus nog even wachten op de betaling van uw Chinese debiteuren. De Holi van de Hindoes vindt plaats op 6 maart en is een soort lentefeest van meerdere dagen. Boedhisten vieren het met de eerste volle maan in april. Het Jodendom viert Rosj Hasjana in 2015 13 september. Moslims vieren Oud en Nieuw in 2015 als laatste en wel in oktober als herinnering dat Mohammed verhuisde van de stad Mekka naar de stad Medina. Door de commercie en de overhand van de de Westerse media viert toch vandaag het nieuwe begin van het jaar 2015.

Laat het uw jaar worden.