De natuur komt terug op tafel. Maar hoe slacht je zelf een kip?

Het Wilde Eten‘ van Jacques Hermus is een kook-, lees- en doeboek. Met stoere verhalen, heerlijke recepten en vrolijke anekdotes. Het boek had ook ‘Hoe overleef ik in de wildernis?’ kunnen heten. Jager, visser, verzamelaar en boer: Jacques is het allemaal. Hermes is culinair journalist van beroep, historicus van opleiding en boer van geboorte. En dat zie en merk je.

Het wilde eten gaat over hoe je een kip het beste kunt doden (twee methodes) of een vis schoonmaakt (‘Zet een scherp mes in de buik bij de anaalvin en haal het mes naar de kop toe. Nu kun je de ingewanden er met de hand zo uitscheppen’). Maar ook over hoe je aardappelen het beste kunt poten.

Zelf pruimen stoken

Het is een zoektocht naar het échte eten. Het vertelt ook over het wilde rukken van de vis aan de lijn, het verschil tussen jongere en oude konijnen, paddenstoelen die zich onder vochtig blad verschuilen, een fazant die hangt te besterven en de verstilde schoonheid van de wilde natuur. Daarnaast biedt het antwoord op heel praktische vragen: hoe maak je een rookkast? Waar raap je oesters, hoe vang je een zalm en hoe maak je je eigen pruimenlikeur?Het-Wilde-Eten-foto-323x450

‘Een van mijn eerste herinneringen is die van geel dons dat weg beweegt als ik mijn vingers ernaar uitstrek. Het gefladder van grote witte vleugels. En mijn vader die me wegtrekt van de boze snavel van de moedereend.’ Zo begint Het Wilde Eten en daarmee is de toon gezet.

Het boek heeft al invloed. Het blijkt dat het aantal mensen dat paddestoelen onder natte bladeren zoekt nogal is toegenomen de afgelopen maand. Tijd voor nieuwe regels dus.