Bij uw dagelijks ritueel van zo’n vier minuten komt nogal wat kijken. Geniet er van!

Het begint met de juiste zeep. De keuze tussen een harde scheerzeep of een zachte scheercrème in een pot of een tube is beslist geen sinecure. Maar ja, let’s face it het is nog altijd makkelijker dan schuim of gel uit zo’n bus vol chemicaliën.

Stroeve huid

Klassieke scheerzeep en scheercrèmes bevatten geen alcohol en parabenen, maar worden gemaakt van bijvoorbeeld kokosolie, olijfolie, sheabutter en een geurelement. Ze zijn daarom niet alleen beter voor het gezicht, maar ook voor het milieu. Er is echter zoveel keuze dat je soms door de bomen het bos niet meer kunt zien. Fruitig, bloemig, jong, belegen, klassiek of modern: er is voor elke man uiteindelijk wel een scheerzeep of crème te vinden. Mocht je niks van je smaak kunnen vinden dan kun je natuurlijk ook nog zelf scheerzeep maken. Het nadeel van zeep is wellicht de smaak maar vooral dat het de neiging heeft dat de huid er stroever van wordt. Dit komt door de verzepingstechniek en de reactie op de huid door de vetzuren die vrij komen. De crème op oliebasis is minder pijnlijk. Door de hoeveelheid glycerine schuimt het ook beter. Zowel voor zeep als crème is het zaak deze tot scheerschuim te maken met behulp van een beetje water. Het beste gaat dat met de hoeveelheid water die in een scheerkwast blijft zitten die is voorgewerkt in lauw water. En een scheerkwast heeft zo zijn voordelen.

To brush or not to brush?

U kent het wel. Staat u daar voor de spiegel te klooien met volle handen scheerschuim of scheergel, terwijl u ook nog het mes vast moet houden. Voor de 15% van u die zich onder de douche scheert niet zo’n probleem wellicht maar voor de rest wel. Bovendien is het ook nog vrij lastig om met vingers een egale laag scheerschuim aan te brengen op het gezicht. Een goede scheerkwast voorkomt al deze ellende. Met een kwast bereid u uw huid en baard beter voor. Was eerst uw gezicht en open de poriën door uw huid met lauwwarm water te wassen of bijvoorbeeld met een natte doek te ontspannen. Breng vervolgens de schuim aan met een kwast. Door de masserende beweging van de kwastharen, gaan de baardharen rechter op staan waardoor het schuim er beter tussen komt. Het scheermes glijdt zo beter over de huid en de haren worden beter en dieper afgeschoren.

Das de beste

Een Silvertip borstel

Een Silvertip borstel

Kwasten zijn er in allerlei soorten en maten: Synthetisch, Varkenshaar, Graudas, Best Badger of Silvertip Badger. Een scheerkwast van echt dassenhaar masseert de huid beter en is duurzaam ook al denkt de Partij van de Dieren daar anders over. De Silvertip komt van het allerzachtste dassenhaar,  van het rug/nek-gedeelte en wordt speciaal geselecteerd. De Best Badger wordt gemaakt van goede maar iets dikkere haren op de buikgedeelte. Hoe meer haren er op uw kwast zitten, hoe duurder, maar ook hoe meer schuim. Een goede kwast zorgt voor een goede schuimlaag, ligt prettig in de hand ligt, heeft soepele haren die niet te veel prikken en ziet er mooi uit.

In een volgende bijdrage over nat scheren meer info over de messen en scheertechnieken.

Dit artikel kwam tot stand samen met Aladar Horsky van www.natscheerder.nl en Charaf Batou van mrmaroosh.com