De functie van leegte: Een van de eerste cliënten van Tess Wouda Kuipers bedankte uit de grond van zijn hart voor de leegte die Tess in zijn leven had gebracht.

Een groot compliment, wat tot nadenken stemde. Kennelijk kan ‘leegte’ ook fijn zijn. Omdat je geen overbodige spullen om je heen hebt. Omdat alles op een logische manier is opgeborgen, zodat je weet wat waar ligt. Omdat je dan ruimte hebt om de dingen anders te doen, en om andere dingen te doen.

Ruimte geeft rust
Ook mediaproducent en communicatieadviseur Onno Aerden (www.eennogbetermens.nl) weet dit, zo lees ik met genoegen in zijn boek ‘Neem altijd op als je moeder belt’. Ruimte geeft rust. Hoe minder spullen, hoe meer ruimte. Ook voor je geest.

Voor je-weet-maar-nooit
Ja, maar – wat als… ik ineens veel mensen te eten krijg? Als vier van mijn vrienden komen logeren? Of als Albert Heijn dicht is en ik iets nodig heb? Dan kun je het maar beter in huis hebben… Zo denken veel mensen. En wordt er van alles in huis gehaald voor ‘het geval dat…’. Hele serviezen en het mooiste kristal blijven tot in het oneindige ongebruikt. Stapels gesteven lakens en gastenhanddoeken bevolken je linnenkasten. Voor je-weet-maar-nooit. Maar dat kan anders. Zeker als je van ‘leeg’ houdt.

Gezonde alternatieven
Wat is het ergste dat je in zo’n geval kan overkomen? Als je onverwachte gasten krijgt, kun je ze voorstellen met z’n allen uit eten te gaan. Logeerpartijen zijn leuk, maar er bestaan ook hotels. En de winkels in Nederland zijn eigenlijk praktisch nooit dicht. Ja, op 1 januari. Dan wordt het improviseren. Maar dat komt maar één keer per jaar voor. En als je het echt niet kan laten: zorg dat je altijd, maar dan ook altijd, het volgende in huis hebt: pasta, goede olijfolie, een stuk Parmezaanse kaas, sappige tomaten, knoflook , peper en zout en een mooie fles wijn. Kind kan de was doen.