10 december, 2014 0 Comments Geen categorie

Leren proeven

Over smaak valt te twisten, maar over wijnen (en wijnproeven) valt uren te praten, legt Niek Beute uit.

‘Ben je nu nog steeds met sherry bezig?!’, fluisterde een collega sommelier mij in het oor. Totaal verontwaardigd keek ik op. Ik antwoordde: ‘Ik neem graag de tijd voor dingen’, maar denk eigenlijk bij mezelf; ‘Hoe kan je dat toch zeggen? Ik denk dat ik nog 25 jaar nodig heb om deze streek echt te doorgronden’.

Deze vluchtige benadering is overal zichtbaar. De trend volgen is waar het zo vaak om gaat. Ook in de wijnwereld zie ik iedereen druk om zich heen te kijken. Zo snel mogelijk de nieuwe wijnstreken in het arrangement opnemen, het dreigt alleen nog maar om het etiket te gaan. Hartstikke leuk om te zeggen dat je wijnen schenkt uit Marokko. Maar heeft het toegevoegde waarde als de druiven in de Sahara zijn aangeplant onder irrigatiesystemen? Dat is technisch knap gemaakt, maar zonder enige vorm van bezieling.

Van Prosecco tot Sake

In de afgelopen karen hebben we een vloedgolf aan wijnen mogen ontmoeten, maar nooit hebben we de tijd genomen om deze goed te leren kennen. Van de Prosecco tot Sake. Uit het niets verdrinken we er in, en het volgende moment is het voorbij. Zo kreeg ik regelmatig een sake voorgeschoteld in het wijnarrangement. Heel leuk, maar het gaat bijna altijd om de hype, zonder inlevingsvermogen.

Wat is het dan toch? Dat we zo vluchtig omgaan met deze eigenzinnige wijnstijlen? Zijn we te lui om het onderzoek aan te gaan? Om het gedachtegoed van deze wijncultuur te doorgronden? Om zijn diversiteit en verscheidenheid te leren kennen?

Het gevaar ontstaat wanneer we alleen nog wijnen drinken die vertellen wat we willen horen. Je zal al snel niet meer geroerd of verrast zijn. Het zou zijn alsof je iedere week hetzelfde zou eten.
Het gevaar van een vooroordeel ligt ook op de loer. Stel dat je voor het eerst een sherry proeft. Bij je tante op de borrel, uit een jerrycan op veel te hoge temperatuur. Alle redenen om voor de rest van je leven sherry te verafschuwen.

Leren waarderen

Veroordeel een hele groep wijnen niet op één enkele ervaring. Probeer een open houding aan te houden. Sommige wijnen hebben een nieuwe smaak, daar moet iedereen aan wennen. Niemand vond zijn eerste biertje lekker en daar zijn we ook aan gewend geraakt. Zelf had ik een ontzettend slecht beeld van de Zuid-Afrikaanse wijnwereld, ik had mijn oordeel klaar. Ik hoor mezelf nog zeggen ‘Pinotage is niets meer dan een opsomming van teer, alcohol en verbrand rubber’. Nu weet ik beter en schaam ik me voor mijn eerdere kortzichtigheid. Voor de duidelijkheid: Pinotage kent vele stijlen, van rijk en vlezig tot intens en ragfijn.

Minder drinken

Laten we de wijnwereld, net zoals ons straatbeeld, divers en kleurrijk houden. En nee, je kunt niet met iedereen op hetzelfde moment bevriend zijn. Voor alles en iedereen is er de juiste tijd en plek. Het vraagt aandacht en nieuwsgierigheid. Laten we minder gaan drinken en meer gaan beleven.


Share: