Chris gaat op zoek naar de mooiste adresjes en komt dan als couturier en kleermaker uiteraard ook in Paris. De stad waar de mode begon.

Regelmatig struin ik andere steden af om naar materialen te zoeken. Niet alleen wat goede adressen in Nederland, ook in een stad als Parijs ga ik graag op speurtocht naar juweeltjes van stoffen, mooie knopen of andere benodigdheden. Meestal combineer ik dat met een bezoek aan een museum; er is regelmatig een uitgebreide modetentoonstelling te zien. Het genieten van de energie van deze stad, het gemak van reizen met de Métro en de wandelingen langs de Boulevards is al een beleving op zich. Natuurlijk geef ik mijn ogen graag de kost in de etalages van de warenhuizen en observeer ik het kleedgedrag in deze stad.

Het valt me dan ook gelijk op hoe Parisiennes zich onderscheiden door een chique en nonchalante stijl. Vooral vrouwen met levenservaring weten dat goed neer te zetten. In het boek “Parisian Chic: A Style Guide” wordt door Inez de la Fressange stilgestaan bij deze manier van kleden. De mooie term “Effortless chic” wordt genoemd. Een uitgebreid aspect is de waarde inzien van de klassiekers. De donkere blazer, de kokerrok, de jeans, de witte blouse zijn een paar voorbeelden van onmisbare kledingstukken in een garderobe die in dit boek omschreven worden.

Subliem (of niet)

Kenmerkend in de omschrijvingen zijn sublieme kwaliteit, pasvorm en mooie stoffen. Het vermijden van stretchmaterialen – op een gegeven moment is de lycra ‘op’; de rek is eruit. Over vorm en pasvorm is de schrijfster ook duidelijk. Trendy details zijn uit den boze. Diepe decolletés creëren ongemakkelijke taferelen en het is verstandiger om iets te raden over te laten. Daarom de broeken en jasjes vooral niet te strak en rokken niet te kort. Overschat het positieve effect van truttigheid niet. Braafheid kan makkelijk worden ontkracht met een knipoog. Het verfijnen van ordinaire kleding is toch meer een uitdaging. Deze klassiekers worden niet voor niets klassiek genoemd.

De combinatie elegantie en comfort is in een metropool als Parijs belangrijk. Elegantie opent deuren zonder woorden. Comfort maakt het leven makkelijker. Dat gaat zeker op voor de schoenen; niet alleen hoge hakken maar ook de ballerina’s in verschillende stijlen zijn geschikt voor een stad waarin ook veel gelopen wordt. Het comfort gaat zeker op voor de materiaalkeuze van regenjas en wintermantel, waarbij de vormgeving wel de kenmerkende tijdloosheid heeft.

Je ne sais quoi

Het ‘je ne sais quoi’-gevoel is zichtbaar door combinatiemogelijkheden, accessoires en dat de kleding zich meer naar het lijf heeft gevoegd. Dat is het bekende gevoel dat de oudste jeans het meest comfortabel aanvoelt. Door de levensduur van die praktisch aangeschafte mooie kleren heeft de hele outfit dat comfortabele gevoel en is het toch stijlvol. Het lijkt zo simpel, toch?