In deze tijd van het jaar vinden vele kerstdiners plaats. En dat is vaak broodnodig.

De laatste maanden zijn er plannen gemaakt voor 2015 en onmogelijke budgetten afgedwongen. Vaak zijn ook nog enkele partners/collega’s de pan uitgeveegd (letterlijk of figuurlijk) en dus is het tijd voor verzoening met kerstdiners. Het event van het jaar voor velen. Van thuis mogen ze niks en uit eten al helemaal niet. Er zijn dus veel collega’s die halsstarrig uitzien naar het bedrijfsuitje en bouwen de spanning al weken op. Wie zou het met wie gaan doen? Wie zit waar? En zou het weer zo fraai of saai zijn als in 2013?

Uiteraard zijn er speeches waarin iedereen wordt bedankt voor de inzet. Soms een beetje hypocriet maar het hoort bij de kerstgedachte. Het klappen voor zo’n toast ook. Ook wordt er teruggekeken op een jaar dat toch maar weer overleefd is. Alsof op 1 januari alles weer anders is?

En op zo’n avond wordt er natuurlijk gedronken, grappen uit 2002 opgerakeld en de kerstmenu’s voor de kerstdagen zelf uitgewisseld. Voor een groep die zich niet zelf kan vermaken wordt er nog entertainment ingevlogen of erger een diner gegeven in de vorm van een buffet. Kantklossen of een bingo kan natuurlijk ook.

Het is met kerstdiners niet echt nodig een apart thema te bedenken, zo blijkt. Samenzijn, terug- en vooruit kijken is voldoende. En lief zijn voor elkaar natuurlijk. Minimaal een maal per jaar mag dat. En het is ook aardig om niet alleen met uw eigen afdeling of sectie te integreren. Als u beter wilt liggen in de groep is het belangrijk meer mensen te leren kennen. Waarschijnlijk bijten ze niet.