De eerste brillen waren ooit van hout, de hipste brillen nu ook. Zelfs de lelijkste neuzen knappen er mee op!

Het Oostenrijkse familiebedrijf ROLF maakt sinds 2007 houten brillen. De monturen worden met de hand gemaakt en er zijn 78 stappen nodig voor een montuur klaar is. Ook de scharnieren zijn laagje voor laagje van hout gemaakt. Er zitten zelfs geen schroefjes in! Rolf gebruikt nog andere onverwachte materialen voor hun brillen, zoals bamboe, steen en hout. Door het combineren van verschillende kleuren hout ontstaat een zachter beeld dan bijvoorbeeld bij plastic brillen. De ronde vormen van de Rolf-brillen zijn geïnspireerd door oude auto’s, een passie van de eigenaren de oprichters van de brillenmakerij.

Venetië

Het woord bril stamt overigens van beril, een mineraal waar in het begin brillenglazen van werden gemaakt. Het was de Romeinse toneelschrijver Seneca die als eerste een hulpmiddel vond om te lezen: een glas water. De eerste echte bril zou in 1287 gemaakt zijn door een handige monnik uit Venetië (maar het kan ook Pisa zijn, we konden de tekst niet zo goed lezen), waar lange tijd alle glazen werden geblazen voor Europa. Het was nog maar één glas dat in een houten frame zat, eigenlijk meer een soort vergrootglas. Pas in de 16e eeuw raakt de bril ingeburgerd en brengen kwakzalvers het voorwerp van dorp naar dorp. Iemand een bril verkopen is in die tijd een uitdrukking die staat voor iemand oplichten. Daarna wordt met name hoorn en ivoor gebruikt. Naast schildpaddenhuid is dit nu nog steeds het meest exclusieve materiaal, maar nu is hout dus weer terug. De brillen uit de Tiroler Alpen zijn in Nederland onder andere te verkrijgen bij Reyer Lafeber in De Meern, Nesoptiek in Amsterdam, Jasper Bril in Hilversum en bij Siefers Opticum in Maastricht. In Wateringen bouwde Linneweever een speciale popup store voor het originele merk.

Wie meer wil weten over brillen, raden we deze blog aan: Le Regard de Sarah.