Ook wel eens in een café gezeten waar uw vrienden meer aandacht had voor hun Facebookvrienden dan voor u? Dan was u slachtoffer van phubbing.

Vijf studenten van de Universiteit Gent hebben schoon genoeg van phubbing en zijn een smartphone-etiquette actie begonnen onder de noemer BanBye. Met de hashtags #Bandroid en #ByePhone roepen zij iedereen op om bij vrienden, op café of op een feestje de smartphone achterwege te laten. Ze stelden vvijf regels op om meer oog te hebben voor elkaar.

De studenten communicatiewetenschappen willen het bewustzijn van phubbing in de maatschappij verhogen. “We zijn het beu dat, wanneer we met vrienden, collega’s of kennissen op stap zijn, de online wereld belangrijker dan onszelf geworden is. We zijn het beu dat wanneer we iets gaan drinken onder vrienden, het schuim van het bier is voor dat de helft zijn lippen nog maar rond het glas heeft gezet”, schrijven de studenten op hun webzijde.

Telefoonpyramide

Als ludieke oplossing voor de telefoonterreur stellen de studenten onder andere een avondje phone-stacking voor. Bij dit spel leggen de in de kroeg aanwezige vrienden hun mobiele telefoons op een stapel. De eerste persoon die op zijn scherm kijkt, betaalt de rekening. Mocht u alleen aan de bar zitten en over deze actie willen twitteren, dan kan dat met de hashtag #banbye.