Sinds in het Neolithicum het vuur werd ontdekt en met het vuursteenmes vlees kon worden ontveld barbecueën we er op los. Vuur maken onderscheidt de mannen van de jongens en dus zijn er menig mannenhand verbrand bij het stoer doen rondom het vuur. Houtskool maakt BBQ al een stuk veiliger. Het blijft echter tegen de etiquette om mensen in gevaar te brengen tijdens het aansteken van de BBQ. Het woord stamt van Caribische indianentaal wat onder andere gebruikt wordt voor vlees branden. Vermoedelijk is ook het woord, dat via het Spaanse barbacoa verbasterd van de Indiaanse afkomst barabicu wat ‘het heilige vuurbed’ betekend.

Er zijn tegenwoordig ook elektrische – en gasbarbecues. Wellicht minder idyllisch maar beter voor de smaak van het vlees en vis. Er zijn verschillende barbecuetechnieken; direct (grillen) en indirect. Bij indirecte barbecue ligt het vlees aan de zijkant van het rooster in plaats van recht boven de gloeiende kolen. Het voordeel van grillen is het feit dat vlees direct dichtschroeit en zo de vleessappen behouden blijven. Vet vlees wel van tevoren in en zout het vlees pas achteraf. Verbrand vlees is overigens niet lekker en ook nog eens kankerverwekkend en dus tegen de etiquette. Te veel eten overigens ook.

Waarschijnlijk wordt zo uitbundig veel gegeten omdat de man achter het buitenfornuis de scepter zwaait en hij er minimaal een uur over heeft gedaan voordat de kolen warm genoeg waren. Bovendien lijken mannen ‘La Grande Bouffe’ van Ferreri uit 1973 maar niet te kunnen vergeten; eten totdat je er bij neer valt. Weiger sauzen rechtstreeks uit een fles. Kleed de BBQ op zijn minst een beetje aan met salades, koolhydraten (brood of aardappel). Dit is goed voor de spijsvertering.

Als u mensen uitnodigt voor een etentje, vertel er dan bij dat het waarschijnlijk een BBQ zal worden. De dames kunnen zich er dan op kleden en voorbereiden op de mannelijke stoerheid. Het is overigens wel verstandig om één persoon de barbecue te laten beheren. Deel altijd veel complimenten uit aan deze ‘tong master’ wellicht dat u vlees dan precies saignant gebakken wordt of u krijgt een extra T-bone.

Het ultieme BBQ kleding voor de gasten is de seersucker en een zomerjurkje voor de dames. Het gaat tijdens een BBQ natuurlijk ook om gezien te worden en nieuwe vrienden te maken. Praat dus ook eens met een van de dames in plaats van alle mannenpraat rond de BBQ. De ultieme BBQ drank is bier en rosé. Nederlanders houden ook zo van de BBQ omdat er nauwelijks tafelmanieren zijn te bespeuren. Toch geldt ook hier dat proppen, metselen (drinken en eten tegelijk) en praten met uw mond vol ongepast zijn. Uw handen afvegen aan anderen ook. Help na afloop wel even met opruimen.

Foto: Bluecherry1408 / Foter / CC BY-NC