Een pak erotiseert, straalt kracht en macht uit. Het is alsof de mannen in een pak rechtop gaan lopen, zich ineens netter gaan gedragen en automatisch meer aandacht krijgen.

; Het is waar dat een gezicht meer straalt als er een kraag gedragen. Een jasje helpt dan. En ja, een pak, zeker in een donkere kleur, wordt snel geassocieerd met gezag. Dit is al meer dan 4000 jaar zo. Het is ook zo dat je jezelf met kleding in een stemming kan brengen. Je voelt je sportiever in sportkleding, handiger in kluskleding of klaar voor een presentatie, sollicitatie of leuk diner in een pak. In een pak wordt bovendien de inhoud belangrijker omdat de kleding conformistischer is en minder afleidt.

To suit

In het Engels heet een pak, een suit. Letterlijk volg je in een pak dus je collega’s. In alle bedrijfstakken en niveau’s worden verschillende kleding en dus pakken gedragen. Als je je aanpast aan de groep hoor je er ook eerder bij en wordt je sneller geaccepteerd. Dit geldt ook voor feesten. Als een groep homogener gekleed is, wordt het groepsgevoel groter en dus het feest grootser. Een kledingvoorschrift is dus zo gek nog niet.

Als je een pak gaat kopen moet je op heel veel dingen letten. Allereerst moet je het natuurlijk mooi vinden, want dan straal jij. Zorg dat het jasje aansluit in de nek, bij de borst en schouders; de mouwen horen tot de maximaal de muis van de hand vallen; momenteel ‘zegt’ de mode dat het jasje niet te lang mag zijn; neem de muis van de duim maar als richtlijn. Hoe korter hoe hipper. Let op plooien die wijzen vaak op een te strak pak of juist te groot. Dit is zonde want beperkt juist de bewegingsvrijheid. Voor de broek is een richtlijn lastiger omdat er heel veel modellen zijn. Strak, laag en kort is modieuzer maar wellicht minder comfortabel als het tegenovergestelde. Zorg in ieder geval dat er vorm in de broek zit en het past bij het jasje. De lengte reikt tot op de schoen, tenzij je een strakkere kortere broek wilt dragen.

Minder formeel?

De stof bepaalt voornamelijk de uitstraling. Als je kracht en macht wilt uitstralen kies je al snel voor grijs, blauw of zwart. Als het minder formeel mag zijn worden de stoffen grover en opener geweven, neemt de glans af en/of wordt de designering meer uitgesproken bijvoorbeeld met ruiten of gekleurde en geprononceerde strepen. Als je wilt dat het pak ook erotiseert zorg dan dat het goed past en je figuur er goed in uitkomt.

Maatpak

Een maatpak is natuurlijk het ultieme omdat het voor jou gemaakt wordt en ook jouw betrokkenheid vraagt. Maar ook hjer zijn grote verschillen. Is het aangepaste confectie of wordt er geen eigen patroon voor jou getekend. En wat voor type binnenwerk wordt gebruikt; geplakt of een los binnenwerk? Orienteer je dus goed voor welke winkel of liever kleermaker je kiest.