Bligh me! Is dan werkelijk niets meer heilig?! Op het ooit überexclusieve Royal Ascot paardenrennen is een groepje dronkelappen met elkaar op de vuist gegaan. Ascot is het sociale hoogtepunt van Engeland, en viert dit jaar zijn 300e verjaardag. Vooral de vrouwelijke bezoekers sparen kosten noch moeite voor een opvallende, maar elegant outfit. De heren gaan stijlvol gekleed in een morning dress met hoge hoed. De laatste jaren echter wordt het steeds meer een evenement voor de nouveau riche, iets waar het oude geld van huivert. Want als je het volk binnenlaat, dan is er natuurlijk een risico dat niet iedereen zich weet te gedragen. Het moet al even flink slikken zijn geweest voor Koningin Elizabeth II toen haar kleinzoon dit voorjaar trouwde met een ‘gewoon’ meisje. Maar de oude dame zal zich donderdag wel bijna gestikt zijn in haar gaasje Dubonnet-gin, toen het tot een handgemeen kwam tussen een paar Ascotbezoekers. Met stoelen en flessen champagne van 90 pond ging een stel kerels elkaar te lijf.

Zelfs de Daily Mail, een krant die ongetwijfeld de meeste lezers heeft onder het hoi polloi, vraagt zich af wat dronken mannen en getatoeëerde vrouwen op Ascot doen. Het geheugen van de krant is echter kort: al in 1799 brak er een massale vechtpartij uit vanwege een kaartspelletje. De kemphanen moesten uit elkaar gehaald worden door de fameuze Light Brigade.

Het is te hopen dat de hooligans zich gedeisd houden op dat andere zomerse society evenement in het perfide Albion: Wimbledon, dat aanstaande maandag begint.

Zie ook: hoeden

Ascot in de tijd dat alleen OSM er kwam.