Een boekhandelaar is een mooi slag mensen die het heerlijk vindt om te lezen en zich te verliezen in letters, heel veel letters. Een beetje introvert staan ze achter de balie van hun winkel, al dan niet met een kopje filterkoffie en de paperassen van Scholtens en het CB slingerend op de balie tussen alle boeken die nog even snel aandacht moeten krijgen. Wat ze dragen daar lijkt niet echt over nagedacht; ach, nou ja…., prima zo. Niet zelden gaan de deuren van de echte boekliefhebbers al piepend open. Je waant je in een bibliotheek die je thuis zou willen hebben maar waar het moeilijk je weg te vinden is behalve dan door de medewerkers van de boekhandel. Om als klant de weg te vinden moet je derhalve wel contact maken met de ietwat autistische letterhandelaar.

Maar lezers herkennen elkaar en maken al snel contact. Het gaat zelfs heel eenvoudig. De een begint met een kleine glimlach, de ander ontspant en er wordt begroet door gewoon iemand welkom te heten. Ondanks dat de chaos niet te overzien lijkt, is er toch enige structuur in de winkel. Ook de nieuwe klant kan zo vrij snel zijn weg vinden. Her en der kun je als bezoeker even lekker lezen en krijg je zelfs een koffie aangeboden. Service is namelijk alles in het BOL tijdperk. Bijna niemand kan zo goed als een computer suggereren welke boeken nog in iemands persoonlijke bibliotheek past, maar toch weet de boekhandelaar mensen te inspireren door tips, een leuk verhaal, een recensieknipselkrant en zelfs categorisering van cadeau idee”en. Als de keuze eenmaal gemaakt is wordt dit netjes opgeslagen in een persoonlijke digitale boekenkast. En uiteraard wordt er bedankt voor het bezoek. Zelfs door die bewaker in zijn uniform.