18 februari, 2010 1 Comment Geen categorie

Rechts staan, Links lopen

NS-poster 'links gaan, rechts staan'De Nederlandse Spoorwegen gaan weer proberen om het gedrag van de forens in de stations te sturen. Op station Leiden is een bord verschenen met een enigszins onbeleefde boodschap om op roltrappen rechts en nooit links stil te staan.

Zo moet het mogelijk worden om door te lopen als u haast heeft. Natuurlijk bent u op tijd vertrokken, maar als de NS een meute wachtende reizigers naar een ander perron stuurt of als u hoort dat een vertraagde trein u eerder op uw bestemming kan brengen dan uw geplande trein, dan trekt u graag even een sprintje.

Is deze opvoedende poging van de NS zinvol? De doelgroep bereikt de NS niet zegt u? Dat is waarschijnlijk, want degenen die zich nooit afvragen hoe ze anderen niet tot last kunnen zijn begrijpen deze boodschap niet. Maar het is nu wel mogelijk om ernaar te verwijzen. Het is niet langer nodig om de reden erachter uit te leggen, daar heeft u de tijd ook niet voor. Een verwijzing volstaat.

samen op de roltrap

Wat we nu moeten vrezen is dat de NS na een evaluatie van dit experiment besluit om de teksten niet te laten hangen. Het is een kwestie van lange adem waarbij dergelijke instructies permanent en in het hele land nodig zijn. Hangen ze er niet, dan krijgt u weer als repliek “huh?” of “waarom?” en erger.

De vrees dat de NS het te snel opgeeft is niet ongegrond, want in 2002 hingen stickers met deze tekst al op station Utrecht.

UPDATE: En inderdaad, de stickers zijn inmiddels al verwijderd (juni 2010).

UPDATE: Prorail plakt op 150 stations stickers op de roltrappen met de tekst: ‘Links gaan, rechts staan’. “ProRail gaat hiermee in op het verzoek van reizigersorganisatie Rover om het rechts staan, links gaan op roltrappen te stimuleren.” Dit bericht verscheen op de website van Prorail ergens voor 20 februari 2012. “Reizigers geven aan zich soms te ergeren aan het in hun ogen ‘onnodig’ links staan van medereizigers op de roltrap. Met de stickers hoopt ProRail deze ergernis weg te nemen en het doorlopen op roltrappen te bevorderen. Eerdere proeven met de stickers op stations Leiden en Amersfoort werden goed ontvangen. ProRail zet de stickers nu in heel Nederland in.”

We houden het in de gaten, u ook?


Share: