27 januari, 2010 0 Comments Geen categorie

Geen blauwvintonijn meer op Europese kaart

De blauwvintonijn, de Thunnus thynnus, in het Frans thon rouge genoemd, wordt met uitsterven bedreigd.

Daarom heeft de Franse hotelorganisatie Relais et Châteaux, met vestigingen in 57 landen, besloten om geen tonijn meer in de restaurants meer te serveren. De gebieden waar de tonijn gevangen wordt, zijn nagenoeg leeggevist. In een verklaring zien de topkoks van de keten af van het gebruik van vis verkregen door onverantwoordelijke vismethoden. In Nederland gaat het onder andere om Savelberg en in België om Hostellerie Lafarque.

De Romeinen smulden er al van, maar de Japanners geven de imposante vis nu de genadeslag. Door de enorme populariteit van sushi dreigt de vis nu te verdwijnen. In januari legde iemand nog 122.000 euro neer op de beroemde vismarkt in Tokio voor een rode tonijn, de op één na hoogste prijs ooit betaald voor de vissoort. De prachtige aantrekkelijke rode kleur van de tonijn wordt in de Verenigde Staten soms kunstmatig verkregen. De tonijn vaak rood door te sproeien met kooldioxide, zo schrijft de New York Times. In Europa, Japan en Canada is die behandeling verboden.

Cold Tuna

De Europese Commissie wil de blauwvintonijn op de CITES-lijst voor bedreigde diersoorten die niet verhandeld mogen worden. Dat betekent een verbod op de internationale handel in deze vis totdat het risico van uitsterven is geweken. De landen rondom de Middellandse Zee willen niets van zo’n verbod weten. Vooral Spanje en Malta verzetten zich tegen dit plan, met steun van Italië en Griekenland. In maart 2010 zal o de internationale CITES-vonferentie in Doha worden beslist over het lot van deze tonijn.

 


Share: