14 september, 2008 3 Comments Kleding & uiterlijk

De onderste knoop hoort open

Of een jasje nu twee, drie of vier knopen heeft, twijfel niet: de onderste blijft altijd open.

Het begon met de stijlloze Reinout Oerlemans die de onderste knoop van zijn modern gesneden jasje dicht deed. En vele stylisten volgden uit onwetenheid het voorbeeld. Het gevolg is dat steeds meer mensen er voor gek bij lopen. De panden van het jasje worden namelijk rond weggesneden waardoor de knoop geforceerd in het knoopsgat komt. Daardoor plooien op de heup ontstaan die onnodig zijn. Bovendien is de heup bij 99 van 100 mensen breder dan de taille. Open laten dus die onderste knoop van uw jasje. Tenzij de panden recht zijn gesneden zoals bij de militaire jassen waarbij het juist weer slordig staat als de onderste knoop open is. Bij een rokkostuum blijven alle knopen open. Dames dragen wel alle knopen van het jasje dicht; of geen enkele!

Edward VII

Edward VIIZoals met zoveel modetrends, is het geopende onderste knoopje ook geboren aan het Hof, in dit geval dat van de Britse koning Edward VII. Althans, zo wil de hardnekkige mythe. ‘Bertie’, zoals zijn moeder Victoria hem noemde, was gek op kleding en verkleedde zich soms zes keer per dag. Edward was nogal fors gebouwd en had moeite de onderste knoop dicht te krijgen, ook al waren al zijn pakken op maat gemaakt. Het blad The Tailor & Cutter (dat van 1866 tot 1972 bestond) maakt in 1908 voor het eerst melding van de ongeopende knoop van ‘Bertie’, zoals zijn moeder Victoria hem noemde. Edward was inderdaad nogal fors, hij had een tailleomvang van 122 centimeter. Het is echter waarschijnlijk een fabeltje: Royalty hoeft nooit op kleding te bezuinigen.


Share: