4 augustus, 2007 10 Comments Geen categorie

Het maatpak ontrafeld

Het maatpak is in Nederland al jaren sterk in opkomst. Bestaande winkels gaan ineens maatpakken ‘erbij’ doen en de ‘maat’pakkenwinkels schieten als paddestoelen uit de grond. Het voordeel voor de aanbieders is dan ook groot: geen fysieke voorraden meer maar toch altijd aan de vraag van de consument voldoen.

Vele klanten zien echter door de bomen het bos niet meer. Een ‘maatpak’ bij Suits4all voor €299 of toch een Attolini bij Oger voor € 3.500. Het probleem is dat alles ‘maatpak’ wordt genoemd terwijl er in de bakermat van het maatpak, Engeland, een zeer duidelijk verschil is tussen ‘Made to Measure’ en ‘Bespoke Tailoring’ oftewel tussen maatconfectie en een echt maatpak (couture).

Made to Measure/ Maatconfectie
Ongeveer 99% van de ‘maatpakken’ in Nederland valt binnen deze categorie. Of ze nou in Marokko bij Van Gils of in Italie bij Brioni of Kiton gemaakt worden. Het systeem maakt het mogelijk dat een relatief onervaren winkelbediende een maatpak verkoopt. De klant mag de stof uitzoeken en het model bepalen. Vervolgens krijgt hij een pak in een confectiemaat aan. De winkelbediende en stelt vervolgens vast wat voor aanpassingen leiden tot een beter zittend pak. In de fabriek wordt vervolgens een standaardpatroon aangepast aan de wensen van de klant.

Het eindresultaat is afhankelijk van een drietal punten. Allereerst en bovenal is de kennis en het inzicht van de verkoper bepalend. In 95% van de gevallen zal de verkoper slechts op het oog bekijken of de lengtes aangepast moeten worden en als de klant geluk heeft wordt er ook nog gekeken of de schouderval kloppend is. Deze verkopers hebben geen inzicht in patronen en kijken slechts hoe zij het confectiepak, dat de klant op dat moment aan heeft, zouden laten aanpassen bij de Gouden Schaar.

Als men het treft met een zeer ervaren kracht, met meestal een kleermakersachtergrond, die heeft leren denken in patronen dan kunt u een zeer goed zittend pak tegemoet zien. De verkoper kan een driedimensionaal beeld (het pak) vertalen naar een tweedimensionaal beeld (het patroon) en vice versa. De insteek van deze verkoper is anders. Hij kijkt niet wat voor een aanpassingen hij aan het pak zou moeten doen maar kijkt hoe hij het patroon moet verleggen om een optimaal resultaat te krijgen.

Het tweede punt dat bepalend is voor het eindresultaat is de ‘maak’ van het pak. In China en Marokko worden de pakken bijvoorbeeld geplakt en wordt een pak in een paar uur door de band gejaagd. Terwijl ondertussen in Italie meestal een binnen werk wordt opgewerkt en het aantal bestede uren vele malen hoger ligt. Het ligt voor de hand dat dit pak dus ook soepeler is en een totaal andere uitstraling heeft dan een snel in elkaar geplakt harnas. Ook hier geldt:`alle waar naar zijn geld`, ondanks dat u ook betaald voor de merknaam.

Het laatste belangrijke punt is het basismodel. Een mooi gesneden Italiaans of Engels pak heeft natuurlijk een andere uitstraling dan een recht belijnd Duits pak. Mocht u kiezen voor maatconfectie dan moet het basismodel al wel heel behoorlijk zitten!

Kenmerken
• Zelf stof uitzoeken
• Zelf model bepalen
• Aangepast confectiepatroon/ snit ligt vast
• Pasvorm volledig afhankelijk van verkoper
• Van Chinees plakwerk tot Italiaans handwerk
• Prijzen van € 299 tot € 3.000.

Bespoke Tailoring/ Maatpak/ Couture
Slechts een enkele aanbieder in Nederland waagt zich hier nog aan. De kleermaker is in Nederland in de jaren vijftig helaas bijna uitgestorven en dat is nu net degene die je nodig hebt om een pak in deze categorie te vervaardigen.

Het grote verschil met goede maatconfectie is dat het patroon nu door de kleermaker zelf wordt uitgezet en het pak, met tussenpassen, op het lichaam gemaakt wordt. Het gevolg is dat het pak niet alleen perfect past maar ook dat een unieke snit mogelijk is. Perfectie heeft echter wel zijn prijs. Er zitten al snel vijftig uur in het met de hand maken van een dergelijk.

In Engeland heb je, vooral op Savile Row in Londen, nog een aantal aanbieders van ‘bespoke tailoring’. Denk bijvoorbeeld aan Gieves & Hawkes op Savile Row nr. 1 die overigens ook prima ‘made to measure’ aanbieden. In Italië heb je nog diverse Sartoria, letterlijke vertaling is kleermakerij, waar Italiaanse kleermakers van het oude stempel patronen uitzetten en pakken maken met de bekende ‘perfecte imperfectie’.

In Nederland is het aanbod helaas beperkt en zijn de meesten de pensioengerechtigde leeftijd al gepasseerd. Tailors Trend in Amsterdam, Aartsen Maatkleermakerij te Vorden zijn twee van deze zeer zeldzame adresjes. Daarnaast is er natuurlijk nog New Tailor met vestigingen in Utrecht en Amsterdam met de relatief jonge Cees Janssens aan het hoofd van het atelier.

Kenmerken
• Zelf stof uitzoeken
• Zelf model en snit bepalen
• Perfecte pasvorm
• Meestal 100% handwerk, enkele uitzonderingen daargelaten
• Prijzen vanaf € 2.500


Share: