Van Lara Timmerman ontvingen wij de volgende vraag: Toen wij afgelopen weekende met een aantal familieleden naar een bruidsreceptie gingen kregen wij een discussie over de etiquette van geld geven. Wij gaven cash geld op verzoek van het bruidspaar. Ik had het geld, met een bruidskaart met wens en onze namen erop in een enveloppe gedaan om te overhandigen. Een paar in onze groep vond dit ongepast en tegen de regels in, zij geven of storten geld altijd anoniem. Is dit inderdaad de regel? Zo ja, hoe kan het bruidspaar dan de gevers bedanken als zij niet weten van wie het geld afkomstig is? (In dit geval was er geen bankrekening via vrienden geopend waarop gestort kon worden, slechts eigen bankrekening of envelopje meebrengen) Ik ben benieuwd naar jullie mening.

Ons antwoord

Wij vrezen dat het geven van geld niet echt getuigt van goede smaak. Maar het is een lastige kwestie. U kunt beter niets geven dan een paar eurobiljetten in een envelop. Geld is onpersoonlijk, zelfs als u uw naam op de envelop schrijft. Een persoonlijk cadeau is het bewijs dat u aan de interesses van de persoon heeft gedacht en is daarom het leukste. In dit geval is het echter het bruidspaar dat iets te verwijten valt, aangezien zij kennelijk om ‘cash verzocht’ hebben. Als het kersverse echtpaar geld nodig heeft, waarom dan een feest geven? Of is het een slinkse manier om entreegeld te heffen voor de bruidsreceptie?

Het anoniem geven van geld (zoals uw vrienden deden) is altijd een elegante oplossing. Zo wordt voorkomen dat dat het bruidspaar zijn mate van dankbaarheid en enthousiasme aanpast aan de hoogte van het ontvangen bedrag.

Het geven van geld op huwelijken is een overblijfsel van het gebruik van een bruidsschat. Die tijden zijn al lang voorbij. Het enige moment waarop men geld legitiem met een huwelijk mag associëren is bij de bepaling van het honorarium van de echtscheidingsadvocaten.