Dat moet toch kunnen?’ is ongetwijfeld het verweer van Nederlandse voetbal-‘supporters’ die deze zomer naar Duitsland gaan om het WK Voetbal 2006 bij te wonen, met op hun hoofd een oranje nazi-helm. Bedenker Weno Geerts van de nazi-helm vindt de helm niet te gewaagd. “Tijdens het WK is de sfeer anders. De spot drijven met onze aartsrivalen, de Duitsers, moet dan ook kunnen”, zegt hij vandaag in het dagblad van Wakker Nederland.

Nederland is niet het enige land dat geleden heeft onder de Duitse bezetting. En toch is het het enige land dat 60 jaar na dato nog steeds maar niet wil accepteren dat de Tweede Wereldoorlog al lang voorbij is. Duitsland is waarschijnlijk het land dat het meeste van zijn fouten geleerd heeft. Als een drijvende kracht achter de Europese eenwording is het de stabiele factor gebleken in de langste periode van vrede in de Europese geschiedenis. Kortom: Nederland kan nog veel van Duitsland leren.

Is deze opvatting niet erg politiek correct? Wellicht. Maar de angst om politiek correct te zijn is geen vrijbrief voor asociaal gedrag. Soms is politiek correct gewoon correct. Het op onnodige en pijnlijke wijze confronteren met het zwarte verleden van Duitsland tijdens een evenement dat vooral bedoeld is als verbroedering tussen landen en volkeren uit de hele wereld, is simpelweg asociaal.

De nazi-helm is een buitengewoon dom en typisch Nederlands initiatief. De KNVB vindt de actie maar niks, maar of de bond de helm gaat verbieden is niet bekend. Het bedrijf dat de helmen levert, zegt in een kleine twee weken al 15.000 stuks verkocht te hebben. Dat betekent dus deze zomer minstens 15.000 debielen die hun buurman en gastheer zullen gaan schofferen. Geen wonder in een land waar de minister van Buitenlandse Zaken naar een zeer toepasselijke omineuze achternaam luistert: Bot.