Uw gastheren blijven erbij: een fatsoenlijke espresso is nauwelijks te vinden in Nederland. Met de ongeveer 140 liter die per jaar in iedere Hollandse keel glijdt, gaat het meer om de kwantiteit dan de kwaliteit. Groot was dan ook de afschuw onder koffiejunks toen de NS vorig jaar besloten om geen koffie meer te schenken in de trein. Dat leidde zelfs tot ophef op het Binnenhof. In april dit jaar eiste CDA-kamerlid Eddy van Hijum in een brief de terugkeer van koffie in de trein. Hij kreeg zijn zin. Sinds begin oktober kan de treinreiziger koffie tappen uit backpackende werkstudenten. Heet water stroomt uit een rugzak recht in uw kopje om vervolgens te veranderen in koffie of in thee. We hebben nog geen kans gekregen om deze innovatie te testen. Voorlopig wordt de cafeïnerugzak alleen ingezet op het traject Amsterdam-Den Bosch.

Dat Nederland geen goede koffie weet te zetten is het Algemeen Dagblad niet met ons eens. In hun jaarlijkse koffietest blijken tal van horecagelegenheden redelijke koffie te schenken. Het Amsterdamse Café de Jaren komt als beste uit de bus. Opmerkelijk gezien het feit dat deze voormalige melkfabriek dat door uw gastheren begin jaren negentig al in de ban is gedaan vanwege de onooglijke en onprofessionele bediening. We zullen binnenkort weer eens polshoogte nemen, en indien nodig een eigen nietsontziende espressotest publiceren.